Eremitageløbet

Historien om E-løbet
Af Peter Fredberg, B.T.

Over en halv million løbere i alderen 4-96 år har siden 1969 gennemført klassikeren i Dyrehaven, Eremitageløbet, der søndag 5. oktober løbes for 40. gang. Den 13,3 kilometer lange distance går gennem den smukke, efterårsklædte skov nord for København.

Interessen for at løbe med i Danmarks største – og verdens ældste – motionsløb er større end nogensinde. Af hensyn til skovens faste beboere, dyrene, og trafikken i Lyngby-området på E-dagen må vi hvert år sige stop ved tilmelding nr. 19.000. Uden dette loft, der er fastlagt af politiet og statsskovrideren, ville mindst 25.000 have løbet med.

E-løbet er det stolte flagskib i en gigantisk flåde på over tusinde motionsløb, som årligt afvikles i Danmark. En eksplosiv udvikling, lægen Peter Schnohr, Københavns Idræts-Forening, og tandlægen og den olympiske skiløber Svend W. Carlsen, Københavns Skiklub, ikke i deres vildeste fantasi havde drømt om, da de i slutningen af 60’erne gik til Danmarks mest læste avis, B.T., med en god idé.

Inspireret af det traditionsrige svenske Wasaløb, et skiløb over næsten 90 kilometer, samt en række videnskabelige undersøgelser, der beskrev motionens positive virkning i kampen mod bl.a. hjertekarsygdomme, ville de lave et motionsløb i Dyrehaven.

”Vil I være med til at hive den stillesiddende dansker op af lænestolen,” spurgte de.

Det ville vi godt på B.T. Og det blev starten på en motionsbevægelse, en veritabel lavine, der blev stadig større og i dag involverer 700-800.000 danskere.

E-løbsarrangørerne, KIF, KS og B.T., kunne ikke have valgt en smukkere og mere spændende ramme end den kulturhistoriske skov med de ældgamle ege og bøgetræer og det vide udsyn over sletten og det blå Øresund. Og med Thurahs stolt knejsende slot som et symbol i centrum.

Jeg tror, mange E-løbere vil give mig ret: Der er noget særligt over E-løbet og Dyrehaven. En fascination, skønhed og en fortættet atmosfære, man ikke oplever andre steder.

De titusindvis af løbere og tilskuere inden for de røde porte. Den summende forventning og trippende spænding inden startskuddet. Humøret, livsglæden, løbere så langt øjet rækker.
E-løbet går i blodet. Og har man én gang deltaget i årets motionsfest, kommer man igen. E-løbere er et trofast folkefærd.

Løbet blev fra starten et forbillede og en inspiration for løb ikke blot i Danmark, men i store dele af verden. Kombinationen af motionister og eliteløbere er et charmerende særkende. Men det er først og fremmest et motionsløb – et løb, der motiverer til regelmæssig træning for sundhed og velvære. Og alle, der gennemfører, er vindere.

E-løbet anbefales af WHO, FNs verdenssundhedsorganisation, der er løbets moralske sponsor. I 1996 var det under protektion af IOC, den  internationale olympiske komité.

E-løbets ledelse består af Leif Sjøgren og Anders Melamies, KS, Anne-Lise Schjønning og Peter Schnohr, KIF, Anette Pia Andersen og Peter Fredberg, B.T.

Traditionen tro kårer B.T. årets mandlige og kvindelige E-løbere, som hædres med B.T.s sølvfad og løbeudstyr fra S-Sport. Har du kandidater til titlen, så mail til Peter Fredberg, fred@bt.dk

Ruten
Ruten i det første Eremitageløb i 1969 var på 12,1 kilometer. Fra 1970 til og med 1982 var den 13,8 kilometer, mens den siden 1983 har været på 13,3 kilometer.

Forbudt for børn
I årene 1969-72 skulle man være fyldt 20 år for at deltage. Aldersgrænsen i årene 1973-86 var ti år. Fra 1987 var der ingen aldersgrænse.

Yngste E-løber er fire år, den ældste 96 år.

 

► Klik her for at se officialsindkaldelse her..
► Klik her for at se dagsprogrammet for officials her..
Klik her for at læse mere om løbet på www.elob.dk
► Se Bent Hjarboes fotoer fra E-løbet 2013